Medencefejlődés és földtani erőforrások: víz, szénhidrogén, geotermikus energia < Alapértelmezett < Hírek | Szegedi Tudományegyetem, Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszék

<2023> <december>

H K Sz Cs P Sz V
----123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Mai névnapok:

Judit

Medencefejlődés és földtani erőforrások: víz, szénhidrogén, geotermikus energia

A Magyarhoni Földtani Társulatra került a sor, hogy a 2010. évi Földtudományi Vándorgyűlést Szegeden megszervezze és a találó címmel „Medencefejlődés és földtani erőforrások: víz, szénhidrogén, geotermikus energia ”nemcsak a „földismészeket” kívánjuk megszólítani, de a társszervezetek tagságát is.

image

A vándorgyűlés napjainkban aktuális témájával, ebben a gazdaságilag „szűkre szabott” időkben, szeretnénk megszólítani a potenciális szponzorokat is, pártfogóinkat, szimpatizánsainkat is, mert csakis együtt, egy közös civil platformon kereshetjük a hatékony kiutat a válságból. Tisztelettel kérjük hűséges támogatóinkat, hogy a korábbi évekhez mérhető nagylelkűséggel járuljanak hozzá rendezvényünk sikeréhez, anyagi vagy tárgyi támogatással, részvétellel, esetleg kiállítással, bemutatókkal.

Elkötelezettségünk, hogy az állandó résztvevőink (nagyobb vállalatok képviselői) és támogatóink tevékenységét a földtudományi társadalom minél szélesebb körben megismerhesse, ugyanakkor a kisebb vállalkozások is lehetőséget kapjanak a bemutatkozásra. Meggyőződésünk, hogy az idősebb korosztálynak van mondanivalója a fiataloknak, még akkor is, ha már nem aktív dolgozók. Az előadások és a beszélgetések során olyan egyéni ötletek, megoldások is előkerülhetnek, amelyek meghatározzák és befolyásolják a rólunk kialakított képet és nő a társadalmi elismertségünk.

Ez utóbbi hiánya miatt szenved a szakma. A tudományon túl az alkalmazott módszerek mellőzése számos mindennapi probléma okozója, kiváltója. Adott projektek, ipari- mezőgazdasági- és környezetvédelmi beruházások, stb. megvalósulhatnak részletes földtani ismeretek hiányában. Számos esetben csak akkor fordulnak hozzánk, ha már késő, és menteni kell, a néha már menthetetlent.

Épp e térségben vívott ki magának elismerést, és lett világhírű Eötvös Loránd, amikor 1906-ban itt, az Alföld délkeleti peremén nemzetközi grémium előtt bemutatta ingáját.

Mi is történt azóta? Mit látott és mit tudott meg a mérések által Eötvös és számos kutatótársa e terület földtanáról? Mit látunk, és mit tudunk mi ma e területről? Mi történt az elmúlt több mint száz évben a terület földtani kutatásában? Mit hozott a modern földtani szemlélet? Mit tárnak fel az új, nemcsak gravitációs, alkalmazott geofizikai módszerek? Mit igazolnak a lemélyített Makói-árokbeli fúrások?

A felkért plenáris előadók e kérdések szellemében tartják meg előadásukat a társrendező Szegedi Tudományegyetem Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport felújított TTK előadójában. A két felújított földtani tanszék kinyitja termeit és egyedi gyűjteményeit, bemutatja a színvonalas oktatás új infrastrukturális és tárgyi felszereléseit. Ebből az alkalomból felavatjuk a Szentpétery Zsigmond termet, amely az új kőzetmikroszkópia labornak ad helyet. A két tanszék előadótermei a Grasselly- és a Miháltz-terem ad otthont majd a tervezett két párhuzamos szekció előadásainak. A még festékillatú díszes előcsarnokban és tanszéki folyosókon helyezzük el a posztereket, vigyázva, hogy a szép díszítések és a felújított, megvilágított kőzet- és ásványtárók látványától ne fosszuk meg az érdeklődő látogatókat.

Keresve sem találhattunk volna kedvezőbb időpontot és helyet e májusi Vándorgyűlésnek, mert 21-e épp Szeged napja, és esténként számos kulturális programhoz csatlakozhatnak a résztvevők. Ez ugyanakkor gondot is jelenthet a szállások foglalásában, mert zsúfoltságra lehet számítani a szállodákban, ezért kérünk mindenkit, időben gondoskodjon a szállásáról. (Néhány ajánlott szállodát és panziót, ezek elérhetőségét az érdeklődők a Hírlevélben megtalálják.)

Szeged páratlan építészeti érdekességi is csalogatják a kedves kollégákat, lehet kevesen tudják, hogy a budapesti Földtani Intézet épületének formakincsét láthatjuk viszont a Deutsch-palota homlokzatán, amely szintén Lechner Ödön munkája. A Rerrich téren két csodás szobrot lehet megcsodálni, a Kolozsvári testvérek Sárkányölő Szent György szobrát és Melocco Miklós ’56-os emlékművét.

Az egyetem Füvészkertje májusban ontja káprázatos színeit.

Ha Szeged, akkor felidéződnek bennünk nagyjaink alakjai: Klebersberg Kunó egykori oktatási miniszter, Glattfelder Gyula püspök, Bálint Sándor néprajz tudós és Szentgyörgyi Albert Nobel-díjas tudósunk.

A Széchenyi-téren híres borászok kínálják kóstolásra a szőlőt is látott boraikat, de 22-én a Zarándi-hegységbe vezető kirándulásunk a Ménesi borvidék pincéinél zárul, ahol terveink szerint megnyílik majd egy borpince ajtaja is.

Szeretettel várjuk tehát 2010 májusában Vándorgyűlésünkön, Szegeden!

Helyszín: Szegedi Tudományegyetem, H-6722, Szeged Egyetem u. 2-6.

 

Társrendezők:

Szegedi Tudományegyetem, Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport

Magyar Geofizikusok Egyesülete

Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület

 

Előzetes program:

Május 20. csütörtök

8.00 - 10.00 regisztráció
10.00 - 13.30 Köszöntések, plenáris ülés
13.30 - 15.00 Ebédszünet
15.00 - 17.00 Plenáris ülés
17.00 - 18.00 Poszter szekció
19.00 - fogadás

Május 21. péntek

9.00 - 9.30 Szentpétery Zsigmond terem avatása az egyetem épületében
9.30 - 13.30 szekcióülések.2-2 szekcióban
13.30 - 15.00 Ebédszünet
15.00 - 18.00 szekcióülések.2-2 szekcióban
19.00 - vacsora

Május 22. szombat

Egész napos terepbejárás Erdélyben, a Zarándi-hegységben, pincelátogatással.

Előadásaikat, posztereiket a következő témákban várjuk:

A) Szedimentológia
B) Geofizika
C) Szerves és szervetlen geokémia
D) Medencehidraulika

A KIVONATOK LEADÁSI HATÁRIDEJE: 2010. január 31.

A Vándorgyűlés részletes körlevelét november-decemberi havi hírlevelünkben tesszünk közzé, addig is kérjük, szíveskedjenek az időpontot előjegyezni.

Az előzetes jelentkezésüket, előadás és poszter bejelentéseiket a szekció megjelölésével a Társulat e-mail címére (mft@mft.t-online.hu) várjuk.

 

Budapest, 2009. október 5.

Az MFT Elnöksége   0 hozzászólás      2011. 05. 05


Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
E-mail:
FeliratkozomLeiratkozom

Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszék
Természettudományi és Informatikai Kar
Szegedi Tudományegyetem

H-6722, Szeged Egyetem u. 2.
Tel.: +36 62 544 058
Fax: 36 62 426 479
E-mail: asviroda@geo.u-szeged.hu

e-mail