Pannon-medence ősföldrajza és környezeti viszonyai a késő miocénben < Alapértelmezett < Hírek | Szegedi Tudományegyetem, Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszék

<2023> <december>

H K Sz Cs P Sz V
----123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Mai névnapok:

Árpád

Pannon-medence ősföldrajza és környezeti viszonyai a késő miocénben

Megjelent Magyar Imre "A Pannon-medence ősföldrajza és környezeti viszonyai a késő miocénben" című könyve a Geolitera kiadásában. A könyv tekintélyes terjedelemben foglalja össze a Pannon-medence múltját a késő miocén korszerű őslénytani és szeizmikus rétegtani adatai alapján.

image

Magyar Imre 1963-ban született Mohácson. Geológus, angol nyelvi szakfordító, számos egyetem meghívott oktatója. Diplomáját és PhD fokozatát Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerezte. A MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyilvánosan működő Részvénytársaság munkatársaként hazai és külföldi szénhidrogénkutatási területek földtani modelljeinek kialakításán és fejlesztésén dolgozik. Tudományos érdeklődésének középpontjában a Pannon-medence és az egykori Paratethys neogén földtörténete áll.
 
Kutatásai elsősorban a későmiocén–pliocén Pannontó endemikus puhatestű faunájánakmegismerését, leszármazási kapcsolatainak tisztázását, paleoökológiai vonatkozásainak feltárását, a Pannon-tóban lezajlott üledékképződési folyamatokmegértését, a tó üledékeinek rétegtani tagolását és korrelációját, a Pannon-medence ősföldrajzi változásainak rekonstrukcióját célozzák.
 
Szerteágazó tevékenységet folytat a hazai és nemzetközi tudományos közéletben. Tagja a Magyarhoni Földtani Társulatnak, három cikluson keresztül töltötte be az Őslénytani-Rétegtani Szakosztály titkári pozícióját, kuratóriumi alelnöke volt a Magyar Földtanért Alapítványnak, tagja az MTA Paleontológiai Tudományos Bizottságának és a Hantken Miksa Alapítvány kuratóriumának. Tagja a zágrábi Geologia Croatica folyóirat szerkesztőbizottságának, valamint a Horvát Tudományos és Művészeti Akadémia égisze alatt működő Tudományos Kőolajtanácsnak.
 
Kutatómunkájának eredményeit szakcikkekben, könyvfejezetekben és konferencia előadásokban ismertette, írt ismeretterjesztő cikkeket gyerekeknek és felnőtteknek, több népszerűsítő és tudománytörténeti munkát – köztük könyveket – fordított angolról magyarra, illetve magyarról angolra.
 

 

 

 

    0 hozzászólás      2011. 05. 06


Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
E-mail:
FeliratkozomLeiratkozom

Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszék
Természettudományi és Informatikai Kar
Szegedi Tudományegyetem

H-6722, Szeged Egyetem u. 2.
Tel.: +36 62 544 058
Fax: 36 62 426 479
E-mail: asviroda@geo.u-szeged.hu

e-mail