Kutatócsoportok | Szegedi Tudományegyetem, Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszék

<2017> <május>

H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031----

Mai névnapok:

Evelin, Fülöp
image

Kutatócsoportok

  1. Szerves és környezeti geokémiai kutatócsoport: A kutatócsoportban 30 éve folyamatos a fosszilis energiahordozók képződésének elméleti és módszertani kutatása: a geológiai szerves anyag képződése, biogeokémiai transzformációja, típusai, a kőolaj és földgáz képződési folyamatok mechanizmusa, kinetikája, a részfolyamatok laboratóriumi modellezése, a képződő fluidumok mennyiségét és minőségét meghatározó környezeti jellemzők elemzése, a szervesanyag felhalmozódási környezetének geokémiai rekonstrukciója (német, francia, amerikai, nigériai együttműködések).
  2. Repedezett fluidum rezervoár kutatócsoport: A repedezett rezervoárok komplex elemzése során vizsgáljuk a hazai és külföldi magmás, metamorf, karbonátos illetve jól konszolidált törmelékes üledékes aljzati szénhidrogén- és termálvíz-tárolókat, 2002 óta bekapcsolódtunk a radioaktív hulladéklerakó kutatási programba, és a nagyentalpiájú geotermikus rezervoárok vizsgálatába. A rekonstruált kőzetváz és a megismert deformáció-történet tükrében a törések mérhető geometriai paraméterei alapján saját fejlesztésű DFN repedésszimulátor alkalmazásával modellezzük a kőzettest repedés- és pórushálózatát (REP-SIM technológia és szoftver). 
  3. Hidrogeológia és geotermia kutatócsoport: A kutatócsoport tevékenysége az elmúlt években az üledékes medencék hidrogeológiai, hidrodinamikai vizsgálata mellett kiterjedt az aljzati képződményekre is. A vízügyi szakigazgatás szerveivel együttműködve tanulmányozzuk a hidrodinamikai paraméterek medencebeli eloszlását az Európai Unió Víz-keretirányelvének megfelelő víztest kijelöléséhez. Hidrodinamikai és transzport modellezés során konkrét esettanulmányokban vizsgáljuk a területek szennyeződés-érzékenységét, a szennyezők migrációját. Numerikus modellezési tapasztalatainkat hőtranszport-modellezésben kamatoztatjuk. Vezető kutatási szerepet látunk el az Alföld geotermikus kutatásában, megoldási javaslatokat dolgozunk ki a használt termálvíz elhelyezésére.
  4. "Vulcano" Kőzettani és Geokémiai Kutatócsoport:


Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
E-mail:
FeliratkozomLeiratkozom

Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszék
Természettudományi és Informatikai Kar
Szegedi Tudományegyetem

H-6722, Szeged Egyetem u. 2.
Tel.: +36 62 544 058
Fax: 36 62 426 479

e-mail