Kutatócsoportok | Szegedi Tudományegyetem, Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszék

<2023> <szeptember>

H K Sz Cs P Sz V
----123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930-

Mai névnapok:

Móric
image

Kutatócsoportok

  1. Szerves és környezeti geokémiai kutatócsoport: A kutatócsoportban 30 éve folyamatos a fosszilis energiahordozók képződésének elméleti és módszertani kutatása: a geológiai szerves anyag képződése, biogeokémiai transzformációja, típusai, a kőolaj és földgáz képződési folyamatok mechanizmusa, kinetikája, a részfolyamatok laboratóriumi modellezése, a képződő fluidumok mennyiségét és minőségét meghatározó környezeti jellemzők elemzése, a szervesanyag felhalmozódási környezetének geokémiai rekonstrukciója (német, francia, amerikai, nigériai együttműködések).
  2. Repedezett fluidum rezervoár kutatócsoport: A repedezett rezervoárok komplex elemzése során vizsgáljuk a hazai és külföldi magmás, metamorf, karbonátos illetve jól konszolidált törmelékes üledékes aljzati szénhidrogén- és termálvíz-tárolókat, 2002 óta bekapcsolódtunk a radioaktív hulladéklerakó kutatási programba, és a nagyentalpiájú geotermikus rezervoárok vizsgálatába. A rekonstruált kőzetváz és a megismert deformáció-történet tükrében a törések mérhető geometriai paraméterei alapján saját fejlesztésű DFN repedésszimulátor alkalmazásával modellezzük a kőzettest repedés- és pórushálózatát (REP-SIM technológia és szoftver). 
  3. Hidrogeológia és geotermia kutatócsoport: A kutatócsoport tevékenysége az elmúlt években az üledékes medencék hidrogeológiai, hidrodinamikai vizsgálata mellett kiterjedt az aljzati képződményekre is. A vízügyi szakigazgatás szerveivel együttműködve tanulmányozzuk a hidrodinamikai paraméterek medencebeli eloszlását az Európai Unió Víz-keretirányelvének megfelelő víztest kijelöléséhez. Hidrodinamikai és transzport modellezés során konkrét esettanulmányokban vizsgáljuk a területek szennyeződés-érzékenységét, a szennyezők migrációját. Numerikus modellezési tapasztalatainkat hőtranszport-modellezésben kamatoztatjuk. Vezető kutatási szerepet látunk el az Alföld geotermikus kutatásában, megoldási javaslatokat dolgozunk ki a használt termálvíz elhelyezésére.
  4. "Vulcano" Kőzettani és Geokémiai Kutatócsoport:  A Tirrén-tengerben, Szicíliától északra elhelyezkedő – a rómaiak tűzistenének nevét viselő –, vulkanikus eredetű Vulcano-szigetről elnevezett kutatócsoportot az 1990-es évek elején Pál-Molnár Elemér alapította a Szegedi Tudományegyetem Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszékén.
    A kutatócsoport eredeti célja vulkanológiai expedíciók, tanulmányutak, ásvány-kőzettani tematikájú terepgyakorlatok szervezése és szakmai vezetése volt, geológus hallgatóknak. Napjainkra a kutatócsoport az eredeti célok megtartása mellett – mint szakmai műhely – elsősorban ásványtani, kőzettani és geokémiai alapkutatásokkal foglalkozik.
    A „Vulcano” Kőzettani és Geokémiai Kutatócsoport célja, hogy feltárja és leírja a magmatározók folyamatait a magma kialakulásától a felszínre kerüléséig, hogy jellemezze a magmás tevékenységet kísérő hidrotermás és metaszomatikus folyamatokat, valamint az utólagos átalakító hatásokat (pl. felszíni mállás). Mindezek során olyan komplex megközelítést alkalmazunk, mely lehetőséget biztosít arra, hogy feltárjuk az érintett magmás kőzet és az üledékes/metamorf kőzetciklus esetleges fázisai közötti kapcsolatot. A kutatócsoport tagjainak tudományos érdeklődése elsősorban az alkáli magmás kőzetek geokémiájára (Ditrói Alkáli Masszívum), valamint a Tiszai-főegység (Dél-Dunántúl, az Alföld aljzata és Erdélyi-középhegység) preneogén (elsősorban mezozoos és paleozoos) aljzatának megismerésére irányul. Ez utóbbi kutatás magában foglalja az alaphegységet alkotó anchi- és epizónás metapélitek, bizonytalan protolit korú márványzónák, (meta-)vulkanitok és vulkanoszedimentek, továbbá telérkőzetek ásványtani, kőzettani és geokémiai eszközökkel történő vizsgálatát, de kiterjed a kérdéses képződmények mikrotektonikai értelmezésére is.


Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
E-mail:
FeliratkozomLeiratkozom

Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszék
Természettudományi és Informatikai Kar
Szegedi Tudományegyetem

H-6722, Szeged Egyetem u. 2.
Tel.: +36 62 544 058
Fax: 36 62 426 479
E-mail: asviroda@geo.u-szeged.hu

e-mail